Deze site maakt gebruik van: Cookies
 
 
 

Diversen misdaadboeken

Bookmark and Share
 
Willem Holleeder door Auke Kok
de jonge jaren

Bestel dit boek bij
Paperback | 271 pagina's | De Bezige Bij | maart 2011

Klantenbeoordeling bol.com: uitstekend
Beschrijving:
Vele Amsterdammers dachten in de herfst van 1983 hetzelfde. Ze zagen zijn foto in de krant en riepen uit: 'Hè? Wimpie?' Dat Willem Holleeder tot zoiets in staat was. Van de andere drie gefotografeerden hadden ze het misschien voor mogelijk gehouden dat ze achter de ontvoering van Freddy Heineken zaten. Maar niet van Onze Willem. Die rustige jongen uit dat nette gezin in het dwarsstraatje leek daar het type niet voor.
Later, na zijn straf, zou Holleeder opnieuw in de publiciteit komen, als vermeende bendeleider en sluwe afperser van zakenlieden. 's Lands meest beruchte crimineel zou weer voor vele jaren 'voor schut gaan', zoals ze in zijn bakermat, de Jordaan, zeiden.
Maar wat ging nou precies aan zijn misdaden vooraf? Hoe kwam hij zover? Daarover gaat dit boek, dat gebaseerd is op talloze gesprekken met klasgenoten, leraren, vrienden, buren en familieleden. Het verhaal van Wimpie; van de arme volkswijk de Jordaan waar goed en kwaad door elkaar liepen, van het gezin dat aan de achterkant niet zo vredig was als aan de voorkant, van de driftige, drankzuchtige vader Holleeder, die voor... Heineken werkte.
Recensie:
De jonge jaren van Holleeder lopen van zijn geboorte in 1958 tot aan de ontvoering van Heineken in 1983. Het beeld ontstaat van een rustige, timide jongen uit een arme straat in de Jordaan. Hij nam het op voor zwakkeren omdat hij slecht tegen onrecht kon. Onrecht dat hij thuis voelde vanwege de slechte relatie met zijn steeds meer drinkende vader, waarbij geweld van alledag was totdat hij zijn vader een pak slaag gaf. Vanaf het moment dat hij vriendschap sloot met Cor van Hout ging het verkeerd. Onder andere als lid van een knokploeg die krakers gekraakte panden uitsloeg, maar ook de overval per speedboot op de gemeentegiro. Kok heeft een objectief en boeiend boek geschreven, dat ook degenen die wel genoeg Holleeder hebben gehad, zal boeien. Het boek is mede een sociale geschiedenis van de Jordaan in de jaren zestig en zeventig. Sociale cohesie ondanks armoede en ellende, de overal aanwezige kleine criminaliteit, het burgerfatsoen en het geroddel en de cafe's op iedere hoek. Vroegere vrienden en kennissen hebben hun verhaal gedaan en Kok heeft er een meeslepend boek van gemaakt. Met twee katernen foto's en een overzicht van bronnen en literatuur.
 
De Heineken ontvoering door Sjerp Jaarsma en Nick Kivits
misdaaddossier Panorama

Bestel dit boek bij
Paperback | 221 pagina's | Just Publishers Bv | april 2010

Beschrijving:
De oerknal van Nederlandse georganiseerde misdaad dreunt na tot op de dag van vandaag. Dit boek vertelt waarom...
Met o.a. nieuwe interviews en getuigenissen, alle losgeldbrieven, tientallen onbekende details, foto"s en documenten, onthullingen van Martin Erkamps en een exclusief Voorwoord door Kees Sietsma (leider van het oorspronkelijke politieteam).
Op 9 november 1983 worden biermagnaat Alfred Heineken en zijn chauffeur Ab Doderer ontvoerd. De brutale kidnap is wereldnieuws. De ontvoerders Cor van Hout, Willem Holleeder, Frans Meijer, Jan Boellaard en hun helper Martin Erkamps eisen 35 miljoen gulden losgeld. Wekenlang volgt een kat-en-muisspel met de politie en houdt heel Nederland de adem in. Na drie weken bevrijdt de politie Heineken en Doderer uit hun cellen, verborgen in het Amsterdamse havengebied. Uiteindelijk worden alle vijf ontvoerders gearresteerd en veroordeeld. Nog altijd is 8 miljoen gulden losgeld zoek.
Weekblad Panorama volgt vanaf de eerste dag de ontvoering en de langdurige nasleep op de voet. Zo ontdekt Panorama in 1994 de voortvluchtige Frans Meijer in Paraquay en spoort het blad in 2010 Martin Erkamps op in Panama. Voor het eerst zijn nu alle verhalen en foto"s die ooit over de kidnap in Panorama verschenen bijeengebracht in een boek.
Auteur Nick Kivits is freelance journalist en schrijft al jaren voor Panorama en Revu. Voor dit boek reconstrueerde hij de Heineken-zaak tot in detail. Over mede-auteur Sjerp Jaarsma zegt misdaadreporter John van den Heuvel: "Jaarsma weet alles van de ontvoering, hij kent alle details, ik denk zelfs nog beter dan de ontvoerders zelf."
Recensie:
Dit boek bevat alle in het weekblad Panorama verschenen verhalen, documenten en foto's over een van de beruchtste ontvoeringszaken uit de Nederlandse misdaadgeschiedenis: de ontvoering van biermagnaat Freddy Heineken en zijn chauffeur Ab Doderer in 1983. De ontvoerders Cor van Hout, Willem Holleeder, Frans Meijer, Jan Boellaard en hun helper Martin Erkamps eisten 35 miljoen gulden losgeld. Na drie weken en betaling van het losgeld bevrijdt de politie Heineken en Doderer uit een loods in het Amsterdamse havengebied. Uiteindelijk worden alle vijf de ontvoerders gearresteerd en veroordeeld, soms pas jaren later: in 1994 ontmaskert Peter R. de Vries (die ook een boek over de zaak schreef) de voortvluchtige Frans Meijer in Paraguay, in 2002 wordt hij aan Nederland uitgeleverd. Nog altijd is 8 miljoen gulden losgeld zoek. Vlotgeschreven, goed gedocumenteerd, breed opgezet misdaaddossier waarin niet alleen de ontvoering zeer gedetailleerd wordt gereconstrueerd, maar ook het leven en de criminele carriere (ook na deze zaak) van de ontvoerders uitgebreid aan de orde komen. Geillustreerd met vele foto's en documenten, en met een voorwoord van oud-hoofdcommissaris Kees Sietsma, destijds de leider van het met de ontvoering belaste rechercheteam.
(NBD|Biblion recensie, Redactie)
 
Moorden op Bestelling door John van den Heuvel

Bestel dit boek bij
Paperback | 279 pagina's | Reality Bites Publishing | november 2009

Beschrijving:
Moorden op bestellingBizarre verhalen over de Nederlandse onderwereld.
Al bijna twee decennia beschrijft misdaadverslaggever John van den Heuvel (46) de ontwikkelingen in de onderwereld. In soms venijnige, maar altijd oprechte columns analyseert hij het harde misdaadnieuws in Nederland. Hij ontleedt geruchtmakende moordzaken, recenseert het optreden van politie en justitie en portretteert topcriminelen als Willem Holleeder, Mink Kok, de Zwarte Cobra en Charles Zwolsman.
In Moorden op Bestelling beschrijft en becommentarieert John van den Heuvel alle actuele crimestorys. Het bevat de geactualiseerde columns die eerder in De Telegraaf zijn verschenen. Van de blunders van justitie tot de val van topadvocaten. Van de ontmaskering van Joran van der Sloot tot de moord op Marlies van der Kouwe. Van de veroordeling van Willem Holleeder tot de vrijlating van Hells Angels. Van de klopjacht op Dino S. tot het debacle rond Palm Invest. Van het monsterproces tegen moordmakelaar Fred R. tot de vrijlating van zesvoudig moordenaar Cevdet Yilmaz.
John van den Heuvel werkte eerst bijna tien jaar bij de Amsterdamse politie, voordat hij overstapte naar Dagblad De Telegraaf. Voor die krant schreef hij talloze reportages over georganiseerde misdaad in Nederland. Hij onthulde achtergronden van liquidaties, ontmaskerde drugsbaronnen en malafide topondernemers en deed wereldwijd onderzoek naar de achtergronden van geruchtmakende misdrijven.
Daarnaast is hij als crimedeskundige verbonden aan het tv-programma RTLBoulevard. Hij presenteerde en presenteert eigen tv-programmas als Bureau Misdaad (2005 en 2006), Bureau Van den Heuvel (2007), Crime Time (2008), RTL Exclusief en Das je Goed Recht (2009). Eerder schreef hij samen met Bert Huisjes de crimebestsellers Tijdperk Willem Holleeder en De Gevallen Engel.
Recensie:
In een bundeling van geactualiseerde columns en reportages waarvan de meeste eerder in De Telegraaf zijn verschenen, worden zaken beschreven die met criminelen, misdaad, politie of justitie te maken hebben. De bekende namen als Holleeder, Mink K., Vieze Peter en Joran van der Sloot, maar ook andere, onbekendere namen passeren de revue, evenals namen van bekende misdaadzaken zoals Palminvest. Regelmatig moet uit een naschrift blijken dat een zaak is opgelost, dat er recentere ontwikkelingen zijn geweest, dat een zaak is vastgelopen of dat een verdachte veroordeeld is. Het boek is geschreven in een vlotte stijl, met nadruk op het 'ik' van de schrijver. De indruk van een egostrelende uitgave blijft toch al snel hangen. Want wat is het nut van een heruitgave van krantenartikelen, waarvan de actualiteit in vele gevallen is achterhaald? Over vrijwel alle onderwerpen is meer en diepgravender informatie beschikbaar. Ruime bladspiegel.
(NBD|Biblion recensie, G.P. Schuring)
 
Bureau Warmoesstraat door Cees Koring
de bewogen geschiedenis van een politiepost

Bestel dit boek bij
Paperback | 224 pagina's | Bzztoh | oktober 2000

Beschrijving:
Bureau Warmoesstraat, midden in het Amsterdamse wallengebied, 'de meest criminele vierkante kilometen van ons land'. Beroemd en berucht, zelfs tot ver buiten onze grenzen.
Bureau Warmoesstraat is onlosmakelijk verbonden met prostitutie, drugs en gokken. Het stond centraal in ontelbare zaken die landelijk nieuws werden: de moord op Magere Josje en andere prostituees, de brand met dodelijke afloop in het sekspaleis Casa Rosso, de (drugs)rellen op de Zeedijk, de Chinezenoorlog in de jaren zeventig. De reputaie van het bureau werd bezoedeld door corruptie, maar tegelijkertijd had bureau Warmoesstraat in het Amsterdamse korps een voorbeeldfunctie: je was geen echte diender als je daar nooit de sfeer had geproefd.
Bij de sluiting van het bureau beschrijft journalist Cees Koring passages uit de bewogen geschiedenis van het bijna honderd jaar oude bureau. Bureau Warmoesstraat is een spannend geschreven documentaire over een politiepost die het mede het gezicht bepaalde van de Amsterdamse 'warme buurt'.
 
De strijd tegen de Amsterdamse onderwereld door Paul Vugts

Bestel dit boek bij
Paperback | 287 pagina's | Nieuw Amsterdam | mei 2011

Beschrijving:
Justitie voerde de afgelopen jaren in een reeks grote strafzaken harde strijd tegen de kopstukken uit de Amsterdamse onderwereld. In zwaar beveiligde rechtszalen voerde het Openbaar Ministerie geruchtmakende processen tegen beweerde topcriminelen als Mink Kok, de Hells Angels, Willem Holleeder, Dino Soerel, Gwenette Martha en de extreem gewelddadige vrouwenhandelaar Saban Baran. Misdaadverslaggever Paul Vugts volgde al die zaken op de voet. In De strijd tegen de Amsterdamse onderwereld beschrijft hij de processen tot in de soms weerzinwekkende en bizarre details, en schetst hij de verdachten die volgens de misdaadbestrijders de top van het hoofdstedelijke criminele milieu vormen " of vormden.
Oorlog in de Amsterdamse onderwereld door Bart Middelburg/Paul Vugts

Bestel dit boek bij
Paperback | 271 pagina's | Nieuw Amsterdam | juni 2008

Beschrijving:
Rond 1980 diende zich in de Amsterdamse onderwereld een nieuwe generatie criminelen aan, die de ouderwetse penose verdrong en die met de opkomende handel in drugs de georganiseerde misdaad in Nederland introduceerde. Kopstukken van die zogeheten Hollandse netwerken groeiden uit tot Bekende Nederlanders: maffiabaas Klaas Bruinsma, het duo Sam Klepper en Johnny Mieremet, en de Heineken-ontvoerders Cor van Hout en Willem Holleeder.
Die nieuwe lichting criminelen ging in de loop van de jaren negentig een symbiose aan met de Amsterdamse vastgoedhandel; achter de fa_ade van reguliere handel en langs witwasroutes over de hele wereld werd op grote schaal drugsgeld in onroerend goed belegd. Tegelijkertijd legde de Hollandse maffia zich steeds meer toe op onderlinge afpersing en 212;ripdeals213;. In 2000 brak een gangsteroorlog uit die jaren zou aanhouden, en waarin de traditionele onderwereld elkaar nagenoeg uitroeide. Ook vastgoedhandelaren als Willem Endstra en Bertus L240;ske werden uit de weg geruimd. Eind 2005 werden in een week tijd zelfs drie hoofdrolspelers geliquideerd: Evert Hingst, Johnny Mieremet en Cees Houtman.
In De oorlog in de Amsterdamse onderwereld beschrijven Parool-verslaggevers Bart Middelburg en Paul Vugts de hoofdrolspelers, het verloop en de achtergronden van deze geruchtmakende liquidatiegolf.
Recensie:
Een verslag van de liquidaties in het criminele circuit die de laatste jaren in Amsterdam hebben plaatsgevonden. De schrijvers geven in de inleiding een verklaring voor de gebeurtenissen die tot deze golf van moorden hebben geleid en voor het feit dat de politie machteloos stond. In dertien hoofdstukken worden de carrieres van en de uiteindelijke moord op dertien criminelen beschreven. In een concluderend hoofdstuk brengen de schrijvers samenhang in de vele vetes tussen de verschillende individuen en bendes. Bekende namen die de revue passeren, zijn onder anderen Femer, Klepper, Van Hout, Hoogland, Endstra en Mieremet. De portretten van deze figuren geven inzicht in hun afkomst, hun criminele carriere en de gebeurtenissen die tot hun liquidatie leidden. Vaak is er een uitgesproken vermoeden wie er achter de moord zit of zitten, hoewel de politie geen bewijs heeft. De schrijvers produceren vaak verrassende details. De inleiding en de conclusie zijn het interessantst vanwege de samenhang die aangebracht wordt en de theoretische onderbouwing van het fenomeen zoals dat in Amsterdam plaatsvindt. In deze herdruk zijn de ontwikkelingen sedert 2006 verwerkt in een nieuw nawoord.
 
Doden liegen niet door John van den Heuvel
spraakmakende misdaden in Nederland

Bestel dit boek bij
Paperback 192 | pagina's | Kosmos Uitgevers | maart 2007

Beschrijving:
Liquidaties in de onderwereld en misdrijven in huiselijke kring zijn aan de orde van de dag. De kranten staan daardoor dagelijks vol met berichten over moord, doodslag, ontvoering en diefstal.In Doden liegen niet doen journalisten John van den Heuvel en Bert Huisjes verslag van de meest spraakmakende misdrijven uit het afgelopen decennium.Zo komen onder andere de moord op zakenman Willem Endstra, de verdwijning van Marion en Romy van Buren en de moord op het Baarnse echtpaar M ller aan bod. Allemaal misdrijven waar heel Nederland over sprak.De meest bizarre, emotionele en keiharde verhalen worden van het begin tot eind besproken om voor eens en altijd de waarheid boven tafel te krijgen. Want doden liegen immers niet
Recensie:
In 24 hoofdstukken worden evenzoveel criminelen en geruchtmakende rechtzaken voor het voetlicht geplaatst. Zo zijn er hoofdstukken waarin de loopbanen van John Mieremet, Willem Endstra of Willem Holleeder kort besproken worden. Daarnaast zijn er onbekendere zaken, zoals de carriere van meestervervalser Geert Jan Jansen, of het gezeul met lichaamsdelen van Tilburgse Denise, wat op een onverkwikkelijke doofpotaffaire lijkt. De misdrijven zijn gevarieerd en voor een deel is gebruikt gemaakt van eerder in De Telegraaf verschenen artikelen. Het is dan ook niet meer dan een verzameling artikelen, op zich goed leesbaar en onderhoudend, maar tussen de talloze andere boeken waarin veelal dezelfde zaken worden besproken, valt het nauwelijks op. Of het moet een zekere oppervlakkigheid zijn waarmee de zaken besproken worden. Het boek verschaft weinig inzicht in wat er in het criminele milieu in Amsterdam aan de hand is. De zaken lijken willekeurig gekozen. Duidelijke druk; ruime bladspiegel; geen illustraties.
 
Alleen huilebalken hebben spijt door Peter R. de Vries

Bestel dit boek bij
Paperback 287 | pagina's | Uitgeverij De Fontein | februari 2008

Beschrijving:
In het boek beschrijft Peter uitvoerig hoe zijn veelbesproken vriendschap met Heineken-ontvoerder Cor van Hout tot stand is gekomen, maar ook verhaalt hij uitgebreid over een aantal geruchtmakende moordzaken dat Nederland lang in de ban heeft gehouden en waarin hij soms spectaculaire ontdekkingen heeft gedaan. Ook doet Peter uit de doeken hoe hij de laatste voortvluchtige Heineken-ontvoerder Frans Meijer in Zuid-Amerika heeft opgespoord en tot welke complicaties dat leidde. Bijzonder is ook de exclusieve reportage over de ontsnapping van de Nederlandse kapitein Willem Merk, die op het eilandje St. Helena tot vijftien jaar cel werd veroordeeld, maar op een soort vlot naar Brazilie wist te zeilen. Een verhaal als een film. Peter: 'Dit boek bevat echt een aantal bijzondere 'lievelingsreportages' van mij, die haarfijn illustreren waarom ik dit vak zo met hart en ziel beoefen. Voor de liefhebber is dit een onmisbaar boek'.
Recensie:
Dit boek bevat een 55-tal voor dit boek geactualiseerde en uitgebreide misdaadreportages en -columns, eerder gepubliceerd in onder meer De Telegraaf en Panorama. De titel refereert aan een uitspraak van Heineken ontvoerder Cor van Hout over de tranen van misdadigers die volgens hem meestal vallen omdat ze gepakt zijn, niet uit berouw. Met stukken rond bekende misdaden, zoals een artikel over de totstandkoming van De Vries' vriendschap met Heineken ontvoerder Cor van Hout, een interview met de vrouw van seriemoordenaar Willem van E. (het 'Beest van Harkstede'), en een stuk over zijn ontdekking van Heinekenontvoerder Frans Meijer in Paraguay. Ook minder bekende zaken komen aan de orde, zoals de 'derde Baarnse moordzaak' over een zwerver die in 1924 in een politiecel vergeten werd en de hongerdood stierf, en de spectaculaire ontsnapping van het eilandje Sint Helena van de Hollandse kapitein Willem Merk. Vlot geschreven, boeiende artikelen en columns van een bekende misdaad- en onderzoeksjournalist over vele spraakmakende zaken en gebeurtenissen op het criminele vlak.
(Biblion recensie, Redactie)
 
Jorans moordmysteries door John van den Heuvel en Bert Huisjes
de verdwijning van Natalee Holloway en de moord op Stephany Flores

Bestel dit boek bij
Paperback | 199 pagina's | House of Knowledge | oktober 2010

Beschrijving:
Het complete verhaal over de werkelijke rol van Joran van der Sloot bij de verdwijning van Natalee en de moord op Stephany.
Op basis van eigen onderzoek onthullen misdaadjournalisten John van den Heuvel en Bert Huisjes van Dagblad De Telegraaf nieuwe feiten over de verdwijning van Natalee, het complot achter de moord op Stephany Flores, intriges bij politie en justitie op Aruba, de rol van de FBI op Aruba en in Peru en het werkelijke leven van Joran in de beruchte Castro Castro gevangenis.
 
Plaats delict door Tomas Ross

Bestel dit boek bij
Paperback | 172 pagina's | Cargo | juni 2005

Beschrijving:
Moord, roof, kidnap, gijzeling, liquidatie... wie het criminele nieuws van de afgelopen jaren heeft gevolgd, kan bijna niet anders dan concluderen dat de Lage Landen helaas ook in misdadig opzicht volwassen zijn geworden. Tomas Ross zocht in de geschiedenisboeken naar spraakmakende misdaden in de Nederlandse en Belgische geschiedenis en de historische plaats waarop zij werden gepleegd. In Plaats delict beschrijft hij veertig van die geruchtmakende misdaden: van de moord op Blonde Dolly tot de liquidatie van Klaas Bruinsma, van de Molukse treingijzeling tot de roof van De aanbidding van het Lam Gods, en van de ontvoeringen van Heijn, Heineken en Caransa tot de Japanse koffermoord. Fotografe Iona Hogendoorn legde elke plek opnieuw vast, jaren, soms zelfs eeuwen nadien. Plaats delict is een fraai en ook spannend fotoboek met foto's van toen en nu, met bij elke plek een meesterlijke uitleg van Nederlands beste misdaadschrijver.
Recensie:
Tomas Ross beschrijft - steeds in drie a vier bladzijden - veertig spraakmakende misdaden uit Nederland en Belgie en de plaatsen waar ze zijn gepleegd, en geeft zijn visie op het gebeurde. Ieder stukje begint met een korte vermelding van de feiten: waar, wat, wanneer, wie, door wie en waarom. Ross besteedt aandacht aan onder meer de executie van de spionne Mata Hari, de moord op Blonde Dolly, de Molukse treinkaping, de liquidatie van Klaas Bruinsma, de moord op zijn hospita door de dichter Gerrit Achterberg, de vervalsingen van Van Meegeren, de gijzeling van de Franse ambassade, en de ontvoeringen van Heijn, Heineken en Caransa. De meest recent opgenomen misdaad is de moord op Pim Fortuyn, maar ook oude zaken als de moord op de gebroeders De Witt (1672) en de serie gifmoorden door Goeie Mie in 1881-1883 in Leiden passeren de revue. Met archieffoto's en recente foto's (allemaal zwart-wit) van fotografe Iona Hogendoorn van de plaatsen delict. Een fascinerende verzameling meest bekende misdaden, boeiend beschreven door misdaadauteur Tomas Ross, gespecialiseerd in het schrijven van spannende 'faction'-boeken, en tweevoudig winnaar van de Gouden Strop. Acht van de stukjes verschenen eerder in het tijdschrift Quest.
(Biblion recensie, Redactie)
 
De Dominee door Bart Middelburg
opkomst en ondergang van maffiabaas Klaas Bruinsma

Bestel dit boek bij
Paperback | 239 pagina's | L.J. Veen | juni 2011

Beschrijving:
In juni 2011 is het twintig jaar geleden dat Klaas Bruinsma voor het Amsterdamse Hilton Hotel werd geliquideerd. Bruinsma begon midden jaren zeventig op kleine schaal te handelen in hasj. Eind jaren tachtig leidde de Dominee het grootste en gewelddadigste misdaadsyndicaat dat ooit in Nederland actief is geweest, met divisies voor drugs, beleggingen en moord.
Parool-verslaggever Bart Middelburg publiceerde in 1988 als eerste over het syndicaat. Het kwam hem op een reeks processen te staan, en hij belandde zelfs op Bruinsma"s executielijst. Desondanks bleef hij over het netwerk publiceren.
In deze geactualiseerde en geïllustreerde heruitgave van De Dominee worden uitvoerig de opkomst en ondergang beschreven van de eerste echte Nederlandse "godfather". De Dominee (in 2004 verfilmd) verscheen oorspronkelijk in 1992. Sindsdien zijn er meer dan 125 000 exemplaren van verkocht.
 
De BV Bruinsma door Hendrik Jan Korterink
opkomst en ondergang van een misdaadsyndicaat

Bestel dit boek bij
Paperback | 270 pagina's | Just Publishers | mei 2011

Beschrijving:
In een actueel overzicht reconstrueert Hendrik Jan Korterink een belangrijke periode in de Nederlandse criminele geschiedenis: de jaren tussen de moord op bendeleider Klaas Bruinsma (1991) en de moord op vastgoedmagnaat Willem Endstra (2005).
Korterink beschrijft hoe bendeleider Bruinsma zijn drugshandel weet uit te bouwen tot een internationaal misdaadsyndicaat: de Bruinsma-groep. Na zijn liquidatie ontbrandt tussen de verschillende leden een felle strijd om de macht. Tegelijkertijd tracht de politie " via de zogenaamde Delta-methode - de onderwereld te infiltreren. Tevergeefs. Stukje bij beetje vermengt de overmoedig geworden onderwereld zich via witwasserij met de bovenwereld.
Korterink schreef een actueel overzicht aan de hand van een aantal hoofdfiguren uit die periode. Hij ontdekte daarbij veel onbekende en weggemoffelde informatie. Korterink sprak o.a. met Yenis (Bruinsmas Colombiaanse minnares), Etienne Urka, de familie Bruinsma, Thea Moear, Charles Geerts, John Engelsma, Geurt Roos en Mink Kok.
Hendrik Jan Korterink weet een grote hoeveelheid criminele puzzelstukken op hun plaats te laten vallen. De BV Bruinsma is true crime to op het bot!
Recensie:
Klaas Bruinsma werd twintig jaar geleden (op 27 juni 1991) doodgeschoten. In 'De BV Bruinsma' schetst de schrijver in vaak anekdotische stukjes hoe het zijn vrienden, bekenden en tegenstanders sinds die tijd is vergaan. Allerlei bekende figuren uit het criminele circuit, zoals Sam Klepper, Etienne U., Thea Moear en de recent onder de ogen van de politie vermoorde Stanley Hillis passeren de revue en hebben of de schrijver over zichzelf en hun relatie met Bruinsma verteld of worden er door anderen bijgehaald. Het boek heeft een hoog van-horen-zeggen-gehalte en de schrijver voegt er, zoals hij zelf meermalen zegt, een aantal broodje-aap-verhalen aan toe. Interessant? Wellicht voor degene die zich altijd al in de hoofdstedelijke liquidaties heeft verdiept en het naadje van de kous wil weten. Maar grote onthullingen moet men niet verwachten. Voor anderen is het een brij van namen met (vaak ontkende) dwarsverbanden en kortstondige criminele vriendschappen en veronderstellingen die weinig indruk maakt.
(NBD|Biblion recensie, G.P. Schuring)
 
Moordverhalen door Gerlof Leistra
de Leidse Bic-penzaak, de pindakaasmoord en 20 andere reconstructies

Bestel dit boek bij
Paperback | 199 pagina's | Reed business | februari 2009

Beschrijving:
De leidse Bic-penzaak, de liquidatie van Thomas van der Bijl, de zinloze dood van Joes kloppenburg, de eerste moord op IJburg, gifmoorden in Stadskanaal: met oog voor detail beschrijft Gerlof Leistra, misdaadverslaggever van Elsevier, in een meeslepende stijl bekende en minder bekende moordzaken.Moordverhalen bevat een selectie van 22 beste reconstructies uit Elsevier.
Wat dreef de jonge tandarts uit Hoofddorp die samen met zijn vrouw hun drie kinderen van het leven beroofde? Waarom moest milieuambtenaar Chris van de Werken dood? Wie zaten er achter de roofmoord op de levenslustige restauranthouder Willem Wijker uit Bergen? Waar is de lustmoordenaar van de Friese tiener Marianne Vaatstra?
Recensie:
De publieke belangstelling voor, en het aantal publicaties over, misdaad en 'true crime' in Nederland neemt toe. De journalist Leistra heeft in de afgelopen jaren met enige regelmaat misdaadverhalen voor het weekblad Elsevier geschreven. Ruim twintig van deze verhalen zijn nu gebundeld. Het betreft meer of minder bekende moorden. In sommige gevallen is de dader bekend en veroordeeld, maar er zijn ook enkele onopgeloste zaken opgenomen (bijvoorbeeld de moord op Marianne Vaatstra of de nooit opgehelderde 'balpenmoord'). De beschreven moordzaken zijn divers: van moorden in de relationele sfeer tot liquidaties in het criminele milieu (Sam Klepper), van zinloos geweld (Joes Kloppenburg) en moorden in een opwelling tot goed voorbereide moorden. In het ene verhaal staat de dader centraal, in een ander het slachtoffer, terwijl in weer andere gevallen de daad zelf de meeste aandacht krijgt. Mede daardoor is het een verzameling boeiende reconstructies van meer en minder bekende moordzaken uit de afgelopen vijftien jaar geworden.
(NBD|Biblion recensie, Dr. H.W. Bomert)
De diamantroof van de eeuw door J.-C. Verwaest
hoe 100 miljoen euro werd buitgemaakt uit het Antwerp Diamond Center

Bestel dit boek bij
Paperback | 262 pagina's | Manteau thriller | april 2011

Beschrijving:
Hoe 100 miljoen euro werd buitgemaakt uit het Antwerp Diamond CenterValentijnsweekend 2003. Na twee jaar voorbereiding slagen Leonardo Notarbartolo en zijn criminele vrienden van de School van Turijn erin om de kluizenzaal te kraken van het superbeveiligde Diamond Center in Antwerpen. De bende gaat aan de haal met honderd miljoen euro aan diamanten, juwelen en cash geld. Het is de grootste en succesvolste roof uit de geschiedenis!Maar de geniale inbraak bleek niet helemaal perfect. Achteloos dumpte de bende enkele vuilniszakken met bewijsmateriaal in een bos langs de E19 in Vilvoorde. Door die slordigheid kon het gerecht de daders identificeren. Bendeleider Notarbartolo werd veroordeeld tot tien jaar gevangenisstraf en een boete van miljoen euro. Drie kompanen kregen vijf jaar cel. De recordbuit is nog altijd spoorloos.De kraak van de eeuw." THE WASHINGTON POSTDiamantroof volgens Hollywoodscenario." DE STANDAARDDe overval was geniaal in zijn eenvoud." BBC NEWSJEAN-CHARLES VERWAEST (1966) is jurist en werkt als journalist voor De Standaard, Het Nieuwsblad en Het Volk. Hij verzorgt de verslaggeving over de Antwerpse diamantsector. Verwaest is auteur van onder meer De Justitiegids, een praktisch naslagwerk over het Belgische gerecht.
Recensie:
Waar een klein landje als Belgie groot in kan zijn. Volgens het Guinness World Records Book staat de diamantroof in het Antwerp Diamond Center (14 februari 2003) geboekstaafd als de grootste en meest succesvolle aller tijden (ca. Euro100 miljoen). Een inspecteur noemde de kraak 'geniaal' qua voorbereiding, maar 'slordig' wat de afwerking betreft. Bewijsmateriaal langs de snelweg leidde tot de arrestatie van Leonardo Notarbartolo en drie mededaders. De bendeleider oogstte tien jaar cel en een miljoen euro boete, zijn kompanen vijf jaar elk. Van de buit is voorlopig echter geen spoor. Hoe de daders de voorbereiding aanvatten, de eigenlijke roof uitvoerden, en hoe zij tijdens hun proces een degelijke verdediging opzetten, verneemt de lezer van journalist Jean-Charles Verwaest. Zijn juridische knowhow, gecombineerd met invloedrijke contacten in de wereld van 'het steentje', een vlotte pen en enige verbeelding, maken van deze true crime een boeiende en overzichtelijke reconstructie van een kraak die niet gauw navolging zal krijgen. Grote letter.
(Biblion recensie, Redactie Vlabin-VBC)
 
Een kleine geschiedenis van de Nederlandse misdaad na 1945

Bestel dit boek bij
Paperback | 207 pagina's | Carrera | juni 2008

Beschrijving:
Misdaad is meer in het nieuws dan ooit tevoren. Namen als Cor van Hout, Sam Klepper, Klaas Bruinsma en Willem Holleeder zijn voor iedereen bekend. Maar om wat voor zaken gaat het precies en wat hebben ze misdaan? Een kleine geschiedenis van de Nederlandse misdaad geeft een helder en duidelijk beeld van de naoorlogse misdaad in Nederland. Aan de hand van zedendelicten, liquidaties, overvallen en hitmen wordt in een notendop deze geschiedenis neergezet.
Recensie:
In een vlot geschreven boek geeft de auteur - hij publiceerde eerder een boek over Holleeder - een globaal overzicht van de misdaad in Nederland na de Tweede Wereldoorlog. De nadruk ligt daarbij op geweldsmisdrijven, met vaak korte beschrijvingen van bekende en minder bekende (moord)zaken: bijvoorbeeld moorden in de relationele sfeer, moorden met een seksuele achtergrond, politieke aanslagen, zinloos geweld, maar ook spraakmakende ontvoeringen, moderne computercriminaliteit en opmerkelijke misdaadzaken. Uiteraard is er veel aandacht voor de hedendaagse georganiseerde criminaliteit: een toptwintig van de grootste Nederlandse criminelen (en een overzicht van de aanstormende nieuwe generatie), alsmede een lijst met liquidaties in het criminele circuit sinds de jaren zeventig. Ook treft de lezer een overzicht aan van alle levenslange veroordelingen in Nederland. Jammer is dat in een dergelijk naslagwerk een index ontbreekt.
(NBD|Biblion recensie, Dr. H.W. Bomert)
 
Killing fields Amsterdam door Steve Brown
portretten van beruchte liquidaties

Bestel dit boek bij
Paperback | 174 pagina's | Uitgeverij Elmar B.V. | juli 2007

Beschrijving:
In Killing fields Amsterdam beschrijft Steve Brown aan de hand van meer dan 30 jaar persoonlijke omgang binnen het criminele milieu een aantal boeiende portretten van beruchte liquidaties. Brown heeft deze voor het overgrote deel geliquideerde zware jongens als een van de weinigen allemaal persoonlijk zeer goed gekend en meegemaakt in hun dagelijkse leven. Vooral in de begindagen van de eerste huurmoorden in Amsterdam kende Brown zowel de daders als de slachtoffers persoonlijk. Op grond daarvan weet hij exact de motieven achter veel liquidaties en hoe ze zijn uitgevoerd.Dit boek geeft niet alleen een kijkje in het wie is wie zoals er van buitenaf tegen aangekeken wordt, maar Steve Brown beschrijft ook de mens achter de gangster. Hij omschrijft en laat als eerste in Nederland zien wie de personen zijn en wie wat heeft gedaan.Brown is een ervaringsdeskundige bij uitstek als het gaat om de mensen die in het criminele circuit actief waren en hij kent de motieven achter veel van de huurmoorden. Hij is wellicht de enige persoon in Nederland die een aanslag door een huurmoordenaar heeft overleefd met een kogel door zijn lever en een kogel door zijn bovenarm. Brown is ook de enige die alle spelers in het veld persoonlijk heeft meegemaakt, van godfathers, huurmoordenaars, corrupte politiemensen tot "maffia"journalisten.Eerder verscheen van dezelfde auteur de bestseller Steve Brown, drugsbaron in spijkerbroek.
Recensie:
Een vijftiental personen uit de recente (vanaf jaren tachtig) criminele geschiedenis van Nederland, al dan niet geliquideerd, wordt in dit boek onder de loep genomen. Voor wie ervan houdt, vormt dit boek onderhoudende lectuur. De auteur heeft de beschreven figuren zelf goed gekend 'als vriend of als vijand'. Steve Brown kan terugkijken op een indrukwekkende criminele carriere; nadien kwam hij tot inkeer, ging rechten studeren en werkte als journalist. Hij publiceerde onder meer een autobiografie, 'Drugsbaron in spijkerbroek' (1995)*. Hij hanteert een vrijgevochten stijl. Voorbeeld: 'En B., nou B. wist natuurlijk nada.' Geen illustraties of register. Veel is al uit andere bronnen bekend.
(NBD|Biblion recensie, Mr. G. van Dijk)
 
Ontvoering! door John van den Heuvel en Bert Huisjes

Bestel dit boek bij
Paperback | 235 pagina's | House of Knowledge | mei 2010

Beschrijving:
Het enige complete en niet eerder geschreven verhaal achter alle geruchtmakende ontvoeringen uit de Nederlandse misdaadhistorie. Een ontvoering trekt altijd enorm veel publiciteit. Dat komt vooral omdat een kidnap meestal gepaard gaat met onmenselijke wreedheid. Vaak worden slachtoffers mishandeld, gemarteld en soms vermoord. Lichaamsdelen worden afgehakt of slachtoffers worden wekenlang opgesloten in vochtige, ijskoude kerkers. Het gegeven dat de ontvoerde personen meestal Bekende Nederlanders zijn, draagt bij aan de overweldigende media-aandacht. Het psychologische steekspel dat na een kidnap Losbarst tussen politie en daders spreekt ook tot de verbeelding.
"Ontvoering" onthult hoever politie en justitie gaan om een slachtoffer te bevrijden uit handen van zijn belagers. Aan de hand van uitvoerige reconstructies van onder anderen de kidnap van Ahold-topman Gerrit Jan Heijn onthult dit boek de tot nu toe geheime onderhandelingstactieken van rechercheteams, waarmee bijna iedere kidnap uiteindelijk wordt opgelost. "Ontvoering" is het eerste complete misdaadboek over álle Geruchtmakende kidnappingzaken uit de Nederlandse misdaadhistorie.
Het bevat talloze niet eerder gepubliceerde feiten over de ontvoeringen van ondermeer:
- Gerrit Jan Heijn
- Maurits (Maup) Caransa
- Freddy Heineken
- Ab Doderer
- Toos van der Valk
- Claudia Melchers
- Valérie Albada Jelgersma
Recensie:
Het verhaal over de geruchtmakende ontvoering van en moord op Gerrit Jan Heijn in 1987/1988 met, aldus de auteurs, nieuwe en nooit eerder gepubliceerde informatie. De ontvoerder stuurde Heijns pink op om zijn eisen kracht bij te zetten en bleek zijn slachtoffer (nadat hij hem een aantal bandjes had doen inspreken) al op de dag van de ontvoering te hebben doodgeschoten en begraven. In het boek een gedetailleerde reconstructie mede aan de hand van interviews met destijds bij het onderzoek betrokken politiemensen. Op 6 april 1988 werd Ferdi E. gearresteerd, in hoger beroep werd hij veroordeeld tot 20 jaar gevangenisstraf en TBS. Nadat hij in augustus 2001 vrijkwam, leefde hij teruggetrokken tot hij in 2009 omkwam bij een verkeersongeval. Verspreid door het boek nog tien minidossiers over andere bekende ontvoeringen, o.a. die van Maup Caransa, Toos van der Valk, Freddie Heineken en Hansje Boonstra. Smeuig vertelde, waargebeurde misdaadverhalen, geillustreerd met vele foto's, tekeningen, kaartjes, krantenartikelen, etc. Van den Heuvel en Huisjes schreven voor de Telegraaf al vele misdaadreportages en boeken als 'Willem Holleeder' (2008) en 'De Gevallen Engel' (2009). Een op het boek gebaseerde documentaire werd in 2010 door SBS 6 uitgezonden.
(NBD|Biblion recensie, Redactie)
 
Bombrief voor oma door Gerard Trentelman
de beste Crime-verhalen uit Panorama

Bestel dit boek bij
Paperback | 222 pagina's | Van Holkema & Warendorf | mei 2006

Beschrijving:
Bombrief voor oma is een selectie van de beste misdaadverhalen die verslaggever Gerard Trentelman maakte voor het weekblad Panorama.
Slachtoffers, nabestaanden, speurders, advocaten en daders komen aan het woord. Het boek geeft een fascinerend overzicht van de crime-scene in Nederland de afgelopen decennia.
Onthullend, invoelend, meeslepend en steeds vasthoudend beschrijft Trentelman de wereld van crime in alle facetten.
Recensie:
Sinds dertig jaar schrijft de auteur misdaadreportages voor het weekblad Panorama. Een vijfentwintigtal en een interview zijn hier gebundeld. Ze dateren voor het grootste deel uit de jaren '80 en '90 van de 20e eeuw. Het zijn kundige verslagen gebaseerd op eigen onderzoek, interviews en bronnen bij de politie. Enkele zaken zijn ooit heel berucht geweest, zoals die van de veelvoudige moordenaar Hans van Z. of de Turkse crimineel Okan K. Toen deze kwesties speelden, waren de reportages natuurlijk hoogst interessant, vooral omdat de auteur nu en dan nieuwe feiten aandraagt of dat in ieder geval suggereert. Maar met name bij zaken die de huidige lezers weinig of niets meer zeggen, is het de vraag of het wel zinvol is zulke stukken te herdrukken. De stijl is af en toe, passend bij het blad, een beetje sensationeel en soms ook wel larmoyant. Citaten staan hier en daar in een ander lettertype tussen de tekst. Paperback met kleine druk.
(NBD|Biblion recensie, Drs. J.A. Dautzenberg)
 
Moord op een diender door Jan Blaauw
over Nederlandse politieambtenaren die door geweld om het leven kwamen

Bestel dit boek bij
Paperback | 336 pagina's | Uitgeverij De Fontein | augustus 2011

Beschrijving:
Het beroep van politieambtenaar is en was door de tijden heen risicovol.
In 2008 werd politieagent Gabrielle Cevat doodgeschoten toen zij een man aansprak op diens rijgedrag; een moord die Nederland schokte in een tijd waarin respect voor de politie allang geen vanzelfsprekendheid meer was. Oud-hoofdcommissaris J.A. Blaauw heeft uitgebreid onderzoek gedaan naar moorden op politieambtenaren. In totaal zijn in de loop der tijd 53 Nederlandse politiemensen door (crimineel) geweld om het leven gebracht. Blaauw beschrijft de soms gruwelijke daden zoals de koelbloedige moord op vier agenten in het Groningse Grootegast in 1929, die wereldnieuws werd, en zet ze in historisch perspectief. Hij neemt de lezer mee in zijn onderzoek en laat zien hoe de samenleving door de jaren heen reageerde op deze gebeurtenissen. Moord op een diender is bedoeld als eerbetoon en blijvende herinnering aan alle gevallen dienders.
 
De Gevallen Engel door John van den Heuvel
één man tegen de Hells Angels

Bestel dit boek bij
Paperback | 239 pagina's | House of Knowledge | juni 2009

Recensie:
Angelo Diaz was het Hell's Angelslid dat als kroongetuige van justitie een belangrijke pion was in het proces tegen de motorclub. Om de wraak van de club tegen te gaan, kwam hij in een getuigenbeschermingsprogramma, waar hij na het mislukken van de processen weer uitgezet werd. Sindsdien verblijft hij op een schuiladres, waar de samenstellers van dit boek hem opzochten en zijn verklaringen vastlegden. Veel van de inhoud is een bevestiging van wat bekend was, het misdadige, gewelddadige karakter van de motorclub wordt soms huiveringwekkend benadrukt, en de omkoopbaarheid van mensen is schokkend. Ook wordt de reden van het doorbreken van de zwijgplicht door Diaz duidelijk. Verder bevat het boek per hoofdstuk 'historische' passages, overdrukken van achtergrondartikelen die eerder in De Telegraaf verschenen. Het boek is fraai en functioneel geillustreerd en bevat een Hell's Angels-woordenlijst. De tekst over Diaz is een tamelijk verwarrend verslag van een misdaadcarriere, niet in het minst doordat het een relaas is met heel veel feiten in een wat opgeblazen (Telegraaf)stijl.
(NBD|Biblion recensie, G.P. Schuring)
Leven achter de tralies George van Dijk
wheelen en dealen in de gevangenis

Bestel dit boek bij
Paperback | 192 pagina's | Uitgeverij Elmar B.V. i.o. | september 2008

Beschrijving:
George van Dijk groeit op in een weinig kansrijk milieu en hoewel geen kind slecht geboren wordt gaat hij bijna onvermijdelijk voor de bijl. Het wordt een leven dat zich meer in de gevangenis afspeelt dan daarbuiten. We lezen over de hopeloze strijd van een man die boven komt drijven door zijn lichaamskracht, af en toe mee mag doen met de grote jongens, voor wie hij Ð met uitzondering van moord hand- en spandiensten verricht die in de gewone maatschappij weinig applaus oogsten. Uiteindelijk blijft hij toch de schlemiel met een gewelddadig karakter tot het moment van inkeer aanbreekt. En dan wordt hij zelf het slachtoffer met een doodvonnis op zak. Omdat George van Dijk meer tijd doorbrengt in de cel dan daarbuiten biedt hij een onvermoede inkijk in het leven achter de tralies. De wetten van zo onder zo boven gelden ook hier. De hiërarchie in de gevangenis is niet anders dan in de buitenwereld. Wie de macht heeft steekt alles en iedereen in zijn zak en kan heersen. Drugs, drank en seks, maar ook corruptie tieren welig. Of het nu een open inrichting betreft of een zwaarbewaakte gevangenis, de macht van het geld en netwerken buiten de cel bewerkstelligen veel meer dan onze samenleving lief zou moeten zijn.
Recensie:
George van Dijk wordt geboren in 1965 in een beruchte familie met twaalf kinderen in Hilversum. Net als zijn broers komt hij al vroeg in aanraking met de politie en met het gevangeniswezen. Volgens eigen telling heeft hij meer dan veertig keer gezeten. Hij is extreem gewelddadig. Als kind al slaat hij er onmiddellijk op los en als volwassene blijft hij als goed getrainde vechtsporter dit doen. In de gevangenissen die hij bezoekt, ontmoet hij ongeveer elke bekende crimineel van Nederland, vooral de leden van de Amsterdamse maffia. Toch probeert hij ook nog een huwelijk in stand te houden, dat echter na achttien jaar ontbonden wordt. Als hij uiteindelijk besluit een ander leven te gaan leiden, wordt er een doodvonnis over hem uitgesproken. Uit deze autobiografie komt het beeld naar voren van een extreem gewelddadige man, iemand die ieder geschil van mening met zijn vuisten beslecht. Durf je als recensent wel iets negatiefs over het boek te schrijven? In vergelijking met gelijksoortige bekentenissen is het verbijsterender. Je denkt dat dit soort mensen alleen in fictie bestaat. Vlot verteld en onthullend. Met enkele zwart-witfoto's.
(NBD|Biblion recensie, G.P. Schuring)
 
Achter de schermen bij Peter R. de Vries door Kees van der Spek

Bestel dit boek bij
Paperback | 192 pagina's | Uitgeverij De Fontein | maart 2008

Beschrijving:
Samen werkten ze aan talloze onthullende onderzoeken naar moorden, verdwijningen en oplichtingspraktijken. Van Amsterdam tot Manila, van Maastricht tot Dubai en van Groningen tot Santiago de Chili.
Van al die onderzoeken in alle uithoeken van de wereld zijn uitzendingen gemaakt. Maar wat gebeurde er buiten beeld? Wie is Charlie da Silva als je 's avonds na een dag filmen een wijntje met hem drinkt? Hoe reageert Peter als hijzelf wordt opgelicht? Wat gebeurde er precies tijdens die memorabele reis dwars door Amerika voor het onderzoek naar de moord op Kennedy? Waarom dreigde een conflict met de Koerden in Oost-Turkije een hele uitzending te dwarsbomen? En niet in de laatste plaats: Wat voor man is Peter R. de Vries nu werkelijk…?
De afgelopen twaalf jaar groeide Van der Spek uit tot de rechterhand van Peter R. de Vries. In dit boek biedt hij een bijzonder kijkje achter de schermen over spannende avonturen, angstige momenten, hilarische situaties en hooglopende conflicten die nooit op de televisie zijn vertoond.
Achter tralies door Bert Voskuil
gesprekken met langgestraften over sex, drugs en eenzaamheid

Bestel dit boek bij
Paperback | 267 pagina's | Just Publishers | november 2010

Beschrijving:
True crime-journalist Bert Voskuilbezocht een aantal zwarestrafinrichtingen. Daar sprak hijuitgebreid met langgestraften. Hij wonhun vertrouwen en noteerde, met grootinlevingsvermogen, hun ervaringen.Bert Voskuil tekende verhalen op overde vechtpartijen, over het gokken,over de smokkel van drugs en drank,over de onderlinge dealtjes en overde pikorde en de jacht op pedofielen "dikwijls aangezet door de bewaarders.Ook luisterde hij naar de geheimen over ernstige fouten bij de medischedienst, die zelfs mensenlevenskostten.Bert Voskuil beschrijft in Achter traliesde essentie van langgestraften: hunenorme eenzaamheid. Want achter detralies bevindt zich geen kamer vanhet Hilton, zoals vaak wordt gedacht,maar ligt een cel waar het gevecht metde eenzaamheid plaatsvindt.Achter tralies is een fascinerendboek: true crime tot op het bot.
Recensie:
In dit boek, een geactualiseerde heruitgave van een boek uit 1997, laat de samensteller gevangenen hun verhaal doen over Nederlandse gevangenissen. Hij wil aantonen dat dit in tegenstelling tot een vaakgehoorde opvatting geen luxe hotels zijn, want welk aspect van het leven er ook ter sprake komt, de ervaringen zijn negatief. Zo komen aan bod het eten, de bewaarders, de regels, de rangorde onderling, drugs en seks, maar ook het werk, het verlof en het geweld. En nog 55 andere onderwerpen. Wat opvalt, zijn de negatieve meningen over de bewaarders (allemaal sadisten!), over de willekeur die er heerst en over het verschil in regels tussen de inrichtingen. Het lijkt alsof iedere directeur autonoom is wat dit betreft, wat leidt tot grote frustraties bij overplaatsing. Het is duidelijk dat als je opgesloten criminelen naar hun mening vraagt je geen objectiviteit kunt verwachten. Misschien interessante lectuur, maar verder heeft het boek weinig om het lijf. Het heeft een inleiding van de zoon van de samensteller, die als journalist achttien dagen gegijzeld werd vanwege zijn weigering bronnen openbaar te maken.
(NBD|Biblion recensie, G.P. Schuring)

 
 
Start: september 2011 Laatst gewijzigd op: 20 september 2020