Deze site maakt gebruik van: Cookies
 
 
 

Peter R. de Vries

Bookmark and Share
 
De ontvoering van Alfred Heineken

Bestel dit boek bij
Paperback | 421 pagina's | Uitgeverij De Fontein | mei 2006

Klantenbeoordeling bol.com: uitstekend
Beschrijving:
Het enige betrouwbare boek over de Heineken-ontvoering!
Het verbijsterende verhaal van de ontvoering van bierbrouwer Alfred Heineken endiens chauffeur Ab Doderer. Bijna van minuut tot minuut wordt onthuld hoe de ontvoering beraamd en uitgevoerd werd, en hoe zodoende 35 miljoen gulden losgeld werd ge´ncasseerd. Nooit eerder kreeg de lezer zo uitvoerig inzage in het leven en de werkwijze van criminelen van dit kaliber.
Recensie:
De Vries beschrijft vanuit het gezichtspunt van Cornelis van Hout gedetailleerd de ontvoering van Alfred Heineken en zijn chauffeur in 1982 met alles wat er aan voorbereiding aan vooraf ging en wat er op volgde tot en met het proces in 1987. Dan volgt een door De Vries zelf verteld deel over wat er sindsdien heeft plaatsgevonden, van de aanslagen op Van Hout, zijn arrestatie wegens handel in verdovende middelen, tot de arrestatie van Frans Meijer in Paraguay en het getouwtrek om uitlevering. Dit boek beleefde al twaalf drukken, maar is nu aangevuld met de meest recente informatie, zoals de dood van de heer Heineken, die hernieuwde belangstelling voor de zaak losmaakte, en de moord op Van Hout in januari 2003. De schrijver heeft vele gesprekken gevoerd met Van Hout en men krijgt dan ook een zeer gedetailleerde blik op de denkwereld van de crimineel en zijn kompanen. Verrassend genoeg beschouwt hij zichzelf niet als crimineel, maar eerder als slachtoffer. Goed, hij heeft wat fout gedaan, maar... Vakkundig geschreven en gedegen werk over een zaak die tot de verbeelding blijft spreken, ook al omdat niet alle miljoenen terug zijn.
(Biblion recensie, Redactie)
 
De moord die nooit mag verjaren

Bestel dit boek bij
Paperback | 281 pagina's | Uitgeverij De Fontein | maart 2011

Beschrijving:
Peter R. de Vries verzamelde 82 waargebeurde korte verhalen uit zijn imposante carriere als misdaadjournalist.
Recensie:
Een bundeling van columns die misdaadjournalist Peter R. de Vries de afgelopen twee jaar in het weekblad 'Panorama' publiceerde. De Vries schrijft over zijn eerste moordzaak, over zijn contacten met criminelen en nabestaanden, zijn bemoeienissen met zaken als Nicky Verstappen, de Puttense moordzaak, de zaak Bolhaar, en Marianne Vaatstra, over klassenjustitie, tipgevers, blunders van de politie, machtsmisbruik etc. Vlot en boeiend geschreven, deze vaak schrijnende en schokkende verhalen.
(Biblion recensie, Redactie)
Uit de dossiers van Commissaris Toorenaar

Bestel dit boek bij
Paperback | 297 pagina's | Uitgeverij De Fontein | oktober 2002t

Beschrijving:
De Amsterdamse commissaris Gerard Toorenaar (1925 - 1994) is een van de beste en meest besproken politiemensen die Nederland ooit heeft gekend. Hij had het recherchewerk als geen ander in de vingers. Dit boek bevat, naast een korte biografie, persoonlijke reconstructies en analyses van de meest roemruchte en spannendste zaken die hij heeft onderzocht - zoals de Caransa-ontvoering -, de opmars van de hero´nesmokkel, internationaal terrorisme, zwendel en tientallen opzienbarende moordzaken. Tot slot bevat het onthullingen over de mysterieuze omstandigheden van de (zelf?)moord op Mathilde Willink uit zijn geheime, persoonlijke dossier, dat Toorenaar vlak voor zijn dood aan Peter R. de Vries overhandigde.
Peter R. de Vries is Nederlands bekendste misdaadjournalist. Hij schreef honderden onthullende reportages en meerdere boeken, die allemaal bestsellers werden. Op tv heeft hij zich een vaste plaats verworven met zijn spraakmakende programma, dat steeds opnieuw criminele zaken aan de kaak stelt.
Recensie:
Een verhalend verslag van de gesprekken die de journalist De Vries voerde met de in 1984 vervroegd met pensioen gestuurde recherchecommissaris Toorenaar (1925-1994) uit Amsterdam. Een man die een zeer roemrijke carriere binnen de Nederlandse politie achter de rug heeft en wiens heenzenden nogal wat vragen opgeroepen heeft; vragen die ook in het hoofdstuk 'Corruptie - de grote leugen' niet volledig worden beantwoord. Desondanks een zeer lezenswaardige biografie, die eigenlijk geschreven is als een spannende detective. Zo komen onder andere ter sprake de Caransa-ontvoering, de zaak van De Lammie, de Japanse koffermoord, twee hoerenmoorden en andere tot de verbeelding sprekende zaken. Peter de Vries heeft al eerder bewezen dat hij boeiend kan schrijven. Vanaf de tiende druk is dit boek aangevuld met het dossier Mathilde Willink.
(Biblion recensie, Redactie)
 
Alleen huilebalken hebben spijt door Peter R. de Vries

Bestel dit boek bij
Paperback 287 | pagina's | Uitgeverij De Fontein | februari 2008

Beschrijving:
In het boek beschrijft Peter uitvoerig hoe zijn veelbesproken vriendschap met Heineken-ontvoerder Cor van Hout tot stand is gekomen, maar ook verhaalt hij uitgebreid over een aantal geruchtmakende moordzaken dat Nederland lang in de ban heeft gehouden en waarin hij soms spectaculaire ontdekkingen heeft gedaan. Ook doet Peter uit de doeken hoe hij de laatste voortvluchtige Heineken-ontvoerder Frans Meijer in Zuid-Amerika heeft opgespoord en tot welke complicaties dat leidde. Bijzonder is ook de exclusieve reportage over de ontsnapping van de Nederlandse kapitein Willem Merk, die op het eilandje St. Helena tot vijftien jaar cel werd veroordeeld, maar op een soort vlot naar Brazilie wist te zeilen. Een verhaal als een film. Peter: 'Dit boek bevat echt een aantal bijzondere 'lievelingsreportages' van mij, die haarfijn illustreren waarom ik dit vak zo met hart en ziel beoefen. Voor de liefhebber is dit een onmisbaar boek'.
Recensie:
Dit boek bevat een 55-tal voor dit boek geactualiseerde en uitgebreide misdaadreportages en -columns, eerder gepubliceerd in onder meer De Telegraaf en Panorama. De titel refereert aan een uitspraak van Heineken ontvoerder Cor van Hout over de tranen van misdadigers die volgens hem meestal vallen omdat ze gepakt zijn, niet uit berouw. Met stukken rond bekende misdaden, zoals een artikel over de totstandkoming van De Vries' vriendschap met Heineken ontvoerder Cor van Hout, een interview met de vrouw van seriemoordenaar Willem van E. (het 'Beest van Harkstede'), en een stuk over zijn ontdekking van Heinekenontvoerder Frans Meijer in Paraguay. Ook minder bekende zaken komen aan de orde, zoals de 'derde Baarnse moordzaak' over een zwerver die in 1924 in een politiecel vergeten werd en de hongerdood stierf, en de spectaculaire ontsnapping van het eilandje Sint Helena van de Hollandse kapitein Willem Merk. Vlot geschreven, boeiende artikelen en columns van een bekende misdaad- en onderzoeksjournalist over vele spraakmakende zaken en gebeurtenissen op het criminele vlak.
(Biblion recensie, Redactie)
 
Beroep : misdaadverslaggever

Bestel dit boek bij
Paperback | 176 pagina's | Uitgeverij De Fontein | april 2008

Beschrijving:
In zijn reportages gaat Peter R. de Vries niet alleen af op politie- en justitiebronnen, maar begeeft hij zich ook veelvuldig in het 'milieu', waar hij over een indrukwekkend netwerk van relaties beschikt. Hij maakt aan de hand van praktijkvoorbeelden duidelijk waarom misdaad de ene keer wel en de andere keer niet loont, waar de bestrijding faalt en scoort en hoe een crimineel leeft en denkt. Hij stelt allerhande zaken aan de kaak, onder meer spoorloze verdwijningen, kindermoorden, gerechtelijke dwalingen, het gevangenisleven en ervaringen van slachtoffers en daders. De Vries klaagt aan en verdedigt, noteert verschillen en trekt parallellen in geruchtmakende zaken en houdt de lezen een spiegel voor.
Recensie:
De auteur is al 25 jaar actief als misdaadverslaggever voor verschillende kranten en tijdschriften in Nederland (onder andere De Telegraaf) en presenteert een eigen tv-programma. Hij beschikt niet alleen over een immense bron aan inside-informatie, maar ook over een uitgesproken persoonlijke visie op de misdaad. In alfabetisch gerangschikte columns van maximaal anderhalve pagina geeft hij commentaar bij belangrijke en minder interessante criminele gebeurtenissen. Daaruit spreekt vooral zijn bekommernis om het kleine slachtoffer, zijn pleidooi voor de legalisering van soft drugs en zijn afschuw voor de doodstraf. Weinig optimistische anekdoten en bespiegelingen die het justitie-apparaat meer niet dan wel in een goed daglicht zetten. Columns die tot nadenken stemmen.
(Biblion recensie, Redactie)
 
Cipier, mag ik een pistool van u?

Bestel dit boek bij
Paperback | 182 pagina's | Uitgeverij De Fontein | april 2008

Beschrijving:
85 waargebeurde misdaadverhalen.
'Crimineel bent u sneller dan u denkt. Het kan in een paar seconden gebeurd zijn, hoe oppassend en plichtsgetrouw u in de rest van uw leven ook bent geweest. Misdadigers zijn meestal gewone mensen die op een verkeerd moment, op een verkeerde plaats, een verkeerde beslissing hebben genomen. Veel ingewikkelder is het eigenlijk niet. De meeste levensdelicten worden gepleegd door mensen die ooit met elkaar hebben gelachen, gefeest, gevreeŰn. Niemand denkt ooit: ik zal mijn bestaan eens wat reliŰf geven met een gruwelijke moord'. aldus schrijft misdaadverslaggever Peter R. de Vries in dit boek over de vraag hoe mensen tot misdrijven komen.
Peter R. de Vries is Nederlands bekendste misdaadjournalist. Hij schreef honderden onthullende reportages en meerdere boeken, die allemaal bestsellers werden. Op tv heeft hij zich een vaste plaats verworven met zijn spraakmakende programma, dat steeds opnieuw criminele zaken aan de kaak belicht.
Recensie:
Uit zijn jarenlange ervaring put de Nederlandse journalist De Vries om het fenomeen van de kleine en grote criminaliteit te beschrijven. Daarbij staat hij stil bij de wankele scheidslijn tussen dader en slachtoffer en identificeert hij zich met beiden, waarbij zijn sympathie wisselt naargelang het geval. In vijfentachtig waargebeurde verhalen (de eerste druk uit 1993 telde er nog slechts vijftig) verhaalt hij over zijn ervaringen met verdwijningen, ontvoeringen en persoonlijke contacten met daders en slachtoffers. Als onderzoeker schuwt De Vries de waarheid niet en aarzelt hij niet om namen te noemen van magistraten en politici die volgens hem over de schreef zijn gegaan. Wie zijn vorige boeken heeft gelezen, herkent de gedrevenheid waarmee hij maatschappelijk onrecht te lijf gaat, maar kan niet onder de vaststelling uit dat in dit boek weinig nieuws valt te beleven.
(Biblion recensie, Redactie)
 
Een crimineel liegt niet altijd
en andere waargebeurde misdaadverhalen

Bestel dit boek bij
Paperback | 240 pagina's | Uitgeverij De Fontein | april 2008

Beschrijving:
Peter R. de Vries is de meest besproken journalist van Nederland.
Zijn tv-programma, misdaadcolumns en andere publicaties zorgen niet alleen voor veel ophef, maar dikwijls ook voor doorbraken in vastgelopen onderzoeken en onopgehelderde misdrijven.
Zijn kennis van de onderwereld bracht de verdwenen bodyguard van maffiabaas Klaas Bruinsma boven water, die een heuse Mabelgate ontketende. De Vries zette ook heel veel pennen in beweging toen hij speechte op de begrafenis van de geliquideerde Heineken-ontvoerder Cor van Hout, die hij in een veelsproken rouwadvertentie Űmijn vriend┤ noemde.
Ruim 25 jaar misdaadverslaggeving heeft ervoor gezorgd dat Peter R. de Vries veel kan verhalen en ook dat doet hij zoals iedereen hem van tv kent: soms provocerend, niets en niemand uit de weg gaand, gedurfd, scherpzinnig, confronterend, met een subtiel gevoel voor humor, maar altijd met ontzag voor de feiten en goed gedocumenteerd.
Deze columns en verhalen zijn eerder verschenen in het weekblad Panorama.
ŰHoe kan het dat De Vries meer voor elkaar krijgt en meer weet dan de Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst?┤ Vraag van het parlement aan de premier na de onthulling van Mabelgate
Voor de crime-liefhebber zijn de mini-docu┤s in dit boek een must. Voor de politiek, politie en pers trouwens ook!
Recensie:
De onderzoeken, het tv-programma, de misdaadcolumns en andere publicaties van misdaadverslaggever Peter R. de Vries zijn regelmatig in het nieuws en hebben al vele malen voor opschudding en/of doorbraken in vastgelopen onderzoeken en onopgehelderde misdrijven gezorgd. Deze verzameling van zijn wekelijkse columns - soms geactualiseerd met een naschrift - verschenen eerder in het weekblad Panorama en zijn grotendeels ook te lezen op De Vries' website www.peterrdevries.nl. Aan de orde komen zijn onderzoeken naar moordzaken, andere misdaden en criminelen, en andere dingen die hem het afgelopen anderhalf jaar hebben beziggehouden, zoals Mabelgate, de Baarnse moordzaak, de zaak-Bolhaar, de vondst van het graf van Marion en Romy van Buuren, de Deventer moordzaak, ontwikkelingen rond de Twee van Putten, de uitlevering van Heineken-ontvoerder Frans Meijer, Gerrit de Stotteraar, de onopgeloste moorden op Marianne Vaatstra, Nicky Verstappen, Arthur Ghurahoo en anderen, de ophef over zijn vriendschap met Heineken-ontvoerder Cor van Hout, zijn politieke ambities, het beleid en de handelwijze van politie en justitie etc. Vlot geschreven columns van een ervaren en scherpzinnige onderzoeksjournalist over vele spraakmakende zaken en gebeurtenissen op het criminele vlak.
(Biblion recensie, Redactie)
 
Achter de schermen bij Peter R. de Vries door Kees van der Spek

Bestel dit boek bij
Paperback | 192 pagina's | Uitgeverij De Fontein | maart 2008

Beschrijving:
Samen werkten ze aan talloze onthullende onderzoeken naar moorden, verdwijningen en oplichtingspraktijken. Van Amsterdam tot Manila, van Maastricht tot Dubai en van Groningen tot Santiago de Chili.
Van al die onderzoeken in alle uithoeken van de wereld zijn uitzendingen gemaakt. Maar wat gebeurde er buiten beeld? Wie is Charlie da Silva als je 's avonds na een dag filmen een wijntje met hem drinkt? Hoe reageert Peter als hijzelf wordt opgelicht? Wat gebeurde er precies tijdens die memorabele reis dwars door Amerika voor het onderzoek naar de moord op Kennedy? Waarom dreigde een conflict met de Koerden in Oost-Turkije een hele uitzending te dwarsbomen? En niet in de laatste plaats: Wat voor man is Peter R. de Vries nu werkelijků?
De afgelopen twaalf jaar groeide Van der Spek uit tot de rechterhand van Peter R. de Vries. In dit boek biedt hij een bijzonder kijkje achter de schermen over spannende avonturen, angstige momenten, hilarische situaties en hooglopende conflicten die nooit op de televisie zijn vertoond.
 
De Heineken ontvoering door Sjerp Jaarsma en Nick Kivits
misdaaddossier Panorama

Bestel dit boek bij
Paperback | 221 pagina's | Just Publishers Bv | april 2010

Beschrijving:
De oerknal van Nederlandse georganiseerde misdaad dreunt na tot op de dag van vandaag. Dit boek vertelt waarom...
Met o.a. nieuwe interviews en getuigenissen, alle losgeldbrieven, tientallen onbekende details, foto"s en documenten, onthullingen van Martin Erkamps en een exclusief Voorwoord door Kees Sietsma (leider van het oorspronkelijke politieteam).
Op 9 november 1983 worden biermagnaat Alfred Heineken en zijn chauffeur Ab Doderer ontvoerd. De brutale kidnap is wereldnieuws. De ontvoerders Cor van Hout, Willem Holleeder, Frans Meijer, Jan Boellaard en hun helper Martin Erkamps eisen 35 miljoen gulden losgeld. Wekenlang volgt een kat-en-muisspel met de politie en houdt heel Nederland de adem in. Na drie weken bevrijdt de politie Heineken en Doderer uit hun cellen, verborgen in het Amsterdamse havengebied. Uiteindelijk worden alle vijf ontvoerders gearresteerd en veroordeeld. Nog altijd is 8 miljoen gulden losgeld zoek.
Weekblad Panorama volgt vanaf de eerste dag de ontvoering en de langdurige nasleep op de voet. Zo ontdekt Panorama in 1994 de voortvluchtige Frans Meijer in Paraquay en spoort het blad in 2010 Martin Erkamps op in Panama. Voor het eerst zijn nu alle verhalen en foto"s die ooit over de kidnap in Panorama verschenen bijeengebracht in een boek.
Auteur Nick Kivits is freelance journalist en schrijft al jaren voor Panorama en Revu. Voor dit boek reconstrueerde hij de Heineken-zaak tot in detail. Over mede-auteur Sjerp Jaarsma zegt misdaadreporter John van den Heuvel: "Jaarsma weet alles van de ontvoering, hij kent alle details, ik denk zelfs nog beter dan de ontvoerders zelf."
Recensie:
Dit boek bevat alle in het weekblad Panorama verschenen verhalen, documenten en foto's over een van de beruchtste ontvoeringszaken uit de Nederlandse misdaadgeschiedenis: de ontvoering van biermagnaat Freddy Heineken en zijn chauffeur Ab Doderer in 1983. De ontvoerders Cor van Hout, Willem Holleeder, Frans Meijer, Jan Boellaard en hun helper Martin Erkamps eisten 35 miljoen gulden losgeld. Na drie weken en betaling van het losgeld bevrijdt de politie Heineken en Doderer uit een loods in het Amsterdamse havengebied. Uiteindelijk worden alle vijf de ontvoerders gearresteerd en veroordeeld, soms pas jaren later: in 1994 ontmaskert Peter R. de Vries (die ook een boek over de zaak schreef) de voortvluchtige Frans Meijer in Paraguay, in 2002 wordt hij aan Nederland uitgeleverd. Nog altijd is 8 miljoen gulden losgeld zoek. Vlotgeschreven, goed gedocumenteerd, breed opgezet misdaaddossier waarin niet alleen de ontvoering zeer gedetailleerd wordt gereconstrueerd, maar ook het leven en de criminele carriere (ook na deze zaak) van de ontvoerders uitgebreid aan de orde komen. Geillustreerd met vele foto's en documenten, en met een voorwoord van oud-hoofdcommissaris Kees Sietsma, destijds de leider van het met de ontvoering belaste rechercheteam.
(NBD|Biblion recensie, Redactie)

 
 
Start: september 2011 Laatst gewijzigd op: 20 september 2020